Versija neįgaliesiems Puslapio struktūra  

Dalyvavimas simpoziume "Nida. Sutikti fotografiją"

Š. m. rugsėjo 11-16 d. VPVPMC fotografo profesijos mokytojos Agnė Kanapienytė, Beatričė Bukantytė ir Tamara Pathak dalyvavo 47-tąjį kartą vykusiame Tarptautiniame fotografų simpoziume „NIDA. Sutikti fotografiją”.

 Fotografijos mokytojos lankėsi simpoziumo teorinėse paskaitose, Lietuvos ir užsienio fotomenininkų pristatymuose, projekcijų ir kino peržiūrose. Simpoziumo ašis -  teorinės paskaitos fotografijos, kuratorystės, šiuolaikinio meno ir kultūros temomis, taip pat - Lietuvos bei užsienio fotografų prisistatymai, suteikiantys galimybę iš arti susipažinti su individualiomis jų kūrybinio kelio bei meno projektų įgyvendinimo trajektorijomis. Taip pat simpoziumo metu buvo atidarytos trys parodos: Michal’o Siarek’o (Lenkija) „Vidinė šviesa”, Anton’o Lukoscevieze (Lietuva, JK) „Atminties žemėlapiai“ bei Svetlanos Baturos (Lietuva) „Išnykusi istorija”. Parodas papildė menininkų ir kuratorių pristatymai bei paskaitos.

Nidos simpoziumo metu vyko dviejų fotografijos konkursų finalistų darbų projekcijų vakarai. Pirmasis konkursas skirtas profesionaliąja fotografija ar menu užsiimantiems fotografams - Fotografijos rezidencija, organizuojama Nidos meno kolonijoje. Antrasis konkursas - „NIDA OFF“ atviru kvietimu visiems tiek pradedantiems, tiek profesionaliems fotografams. Trys fotografiniai  kino filmai - „Antanas Sutkus. Scenos iš fotografo gyvenimo” (rež. Vytautas V. Landsbergis), „Gustoniai Gustoniuose” (rež. Darius Žiūra) ir „Kinijos atsiminimai” (rež. Emiland Guillerme) - buvo rodomi kino vakarų peržiūrose.

Greta pagrindinės simpoziumo programos vyko kūrybinės dirbtuvės, kuriose dalyvavo ir VPVPMC mokytojos. Olandų menininkės Daphne’s van de Velde meninėse dirbtuvių „Apie fizinį kūno diskomfortą performatyvioje fotografijoje” dalyviai buvo skatinami pažvelgti į subjektyvų diskomforto, nepatogumo pojūtį, ieškant jo perteikimo formų per fotografijos mediją. Simpoziume vykdomose dirbtuvėse galima patirti net tik šiuolaikinės fotografijos ir kūrybos formas, bet ir senosios fotografijos technologijas. Šlapio kolodijaus dirbtuvėse su Artūru Šeštoku, VPVPMC mokytojai dalyvauja jau 3 metus iš eilės.  Po įspūdingų dirbtuvių vyko vieši darbų pristatymai, kurių metu buvo galimybė pristatyti ir parodyti dirbtuvių rezultatus. 

Galimybė susipažinti, pabendrauti ir dirbti su menininkais, dalyvaujančiais „NIDA. Sutikti fotografiją” simpoziumuose yra svarbi ne tik simpoziume dalyvaujantiems mokytojams, bet ir VPVPMC mokiniams. Šiemet vykusi Daphne’s van de Velde paroda „Apie mane ir tave”, kurios atidaryme Prospekto galerijoje lankėsi VPVPMC F-68 gr. mokiniai, tapo atspirties tašku pirmiesiems moksleivių kūrybiniams ieškojimams. O užsimezgusi pažintis su A. Šeštoku išaugo į  2023 m. pavasarį mokytojos J. Butrimaitės iniciatyva vykdomas kūrybinės dirbtuvės VPVPMC. Dirbtuvių metu TF-5 grupės mokiniai ir mokytojai prisilietė prie vienos seniausių fotografijos technologijų - Šlapio kolodijaus fotografijos, bei džiugino mokyklos bendruomenę dirbtuvių metu sukurta pavasarine portretų paroda. 

Be intensyvios paskaitų, pristatymų, meninių dirbtuvių ir parodų atidarymo programos, simpoziumo dalyvės A. Kanapienytė, B. Bukantytė ir T. Pathak turėjo galimybę plėtoti profesinį pažinčių lauką su profesionaliais fotografais, teoretikais, bei kitų įstaigų - Klaipėdos, Kauno PMĮ bei kitose institucijose dirbančiais fotografijos mokytojais ir dėstytojais. 

Šiame simpoziume fotografijos mokytojai VPVPMC lėšomis dalyvauja jau 5-tąjį kartą. Smagu, jog simpoziumo metu užsimezgusios pažintys ir patirtys įkvepia naujiems projektams bei darbams, o paskaitose ir pristatymuose įgytos žinios pritaikomos vedant fotografijos pamokas.

  atvira informavimo konsultavimo orientavimo sistema      

Išsaugoti
Sausainiukų nustatymai
Naudojame slapukus siekdami užtikrinti, kad mūsų svetainėje gautumėte geriausią patirtį. Jei atsisakysite slapukų naudojimo, ši svetainė gali neveikti taip, kaip tikėtasi.
Sutinku
Nesutinku
Plačiau
Statistikos slapukai
Google Analytics
Sutinku
Nesutinku
Funkciniai slapukai
Cloudflare
Sutinku
Nesutinku
Adform
Sutinku
Nesutinku