Versija neįgaliesiems Puslapio struktūra  

Refleksija apie stebėtą klubo sąnarių implantaciją RVUL operacinėje

Darbas operacinėje ne tik atsakingas ir garbingas, bet ir iššūkis realizuoti save. Slaugytojo padėjėjas (SP) orientuojasi į kokybiškų paslaugų teikimą pritaikydamas klinikines žinias, pacientų priežiūros patirtis, užtikrina tiesioginį ryšį su pačiais pacientais ir operacinės medikų komanda.  

 

TSL-4 grp. mokines.

Atvykus į operacinį bloką, persirenginėjimo kambaryje keičiame aprangą į operacinės personalui skirtą pižamą, užmauname bachilus, apsauginę kaukę, kepuraitę, atliekame rankų dezinfekciją. SP privalo vadovautis ,,Vidaus tvarkos dezinfekcijos planu" bei naudoti nustatytus dezinfektantus, kurie nepažeidžia įrangos ir padeda išlaikyti sterilią erdvę operacinėje. Į operacinę privalome užeiti per vieną įėjimą, o išeiti per kitą. Draudžiama operacijos metu išeiti ir įeiti į operacinę, išskyrus tuos atvejus, kai instrumentatorius prašo paduoti ar atnešti sterilų instrumentą, kurio prireikė operacijos metu. 
SP juda po visą operacinę ne mažiau, kaip 50 cm atstumu nuo sterilios zonos, vykdydamas chirurgo ar instrumentatoriaus nurodymus. Judesiai greiti, tikslūs, ergonominiai.
Skubioms (ekstrinėms) operacijoms pasiruošti skiriama kur kas mažiau laiko nei planinėms operacijoms, o medikų laukiantis darbas nedelsiamas ir reikalaujantis dar didesnio susikaupimo. Kai kurios operacijos reikalauja visos komandos didžiulės ištvermės ir susikaupimo. Taip nutinka per ilgas, 6-8 valandas trunkančias, sudėtingas operacijas. Tokiose operacijose prireikia daug sudėtingos technikos, už kurios dezinfekciją ir būklę atsako slaugytojo padėjėjas. Atliekama ir daug sudėtingų ortopedinių operacijų: klubo ir kelio sąnarių operacijų, čiurnos bei peties sąnarių implantacijų. Man teko dalyvauti ir stebėti medikų patirtį operacinėje atliekant klubo sąnarių implantaciją. Per tokias ilgalaikes operacijas, pagrindinis operatorius būna vadovaujantis chirurgas. Jis išbūna nuo pradžių iki galo, o kitas personalas keičiasi kas keturias ar penkias valandas. Keisdamiesi komandos nariai, vienas kitam perduoda svarbią informaciją apie paciento būklę, operacijos eigą. Pacientui nematomas darbas: iš anksto suplanuota operacija, operacinių užimtumas, medikų darbas, pasiruošimas laukiančioms operacijoms. Visos operacinės susikirstytos pagal profilius, kur dėl vieno tikslo - paciento sveikatos bei gerovės - dirba gydytojai anesteziologai-reanimatologai, slaugytojos, SP bei pagalbinis personalas. Kiekvienas komandos narys būna atsakingas už savo darbų dalį.
Darbas operacinėje primena dėlionę ir ne visada vyksta pagal scenarijų. Vienu metu čia susirenka mažiausiai septyni žmonės, pasiruošę padėti vienam. Į operacinę atvežamas pacientas net nenutuokia, kiek žmonių prisideda prie jo sveikatos gerinimo. Čia šviesos dega ne tik darbo dienomis: ties stalais palinkusių, susikaupusių medikų galima pamatyti vėlai vakare, naktį ir savaitgalį. Retkarčiais, dėl neatsakingo paciento pasiruošimo, tenka nutraukti planinę operaciją ir grąžinti jį į priešoperacinį skyrių tam, kad būtų atliktas tinkamas pasiruošimas operacijai. Visos operacijos reikalauja visos komandos didžiulės ištvermės ir susikaupimo.
Operacijai pasibaigus, visa operacinės erdvė yra sutvarkoma, plaunama ir dezinfekuojama pagal ,,Vidaus tvarkos dezinfekcijos planą". Už tvarkos palaikymą bei operacinės pasiruošimą atsakingas SP. 

Atskirai norėčiau padėkoti mokytojai Skaidrei Vaikšnorienei už suteiktą galimybę stebėti patirtį operacinėje.
 

Parengė: Jelena Šmal TSL-4 grp.,
2024-01-15 d.,
Vilnius

 

  atvira informavimo konsultavimo orientavimo sistema      

Išsaugoti
Sausainiukų nustatymai
Naudojame slapukus siekdami užtikrinti, kad mūsų svetainėje gautumėte geriausią patirtį. Jei atsisakysite slapukų naudojimo, ši svetainė gali neveikti taip, kaip tikėtasi.
Sutinku
Nesutinku
Plačiau
Statistikos slapukai
Google Analytics
Sutinku
Nesutinku
Funkciniai slapukai
Cloudflare
Sutinku
Nesutinku
Adform
Sutinku
Nesutinku