Versija neįgaliesiems Puslapio struktūra  

Dalyvavimas Prancūzijoje vykusiame „Erasmus+” teminiame seminare „Thematic seminar on apprenticeship mobility in Europe: building cooperation between European apprentices training providers to foster the placement of apprentices in European mobility schem

2023 m. lapkričio 12–15 d. Plėtros (vystymo) skyriaus vedėja Diana Žibortaitė dalyvavo teminiame seminare „Thematic seminar on apprenticeship mobility in Europe: building cooperation between European apprentices training providers to foster the placement of apprentices in European mobility schemes“, kuris vyko Prancūzijoje.

Renginys vyko 3 dienas, jame dalyvavo 140 profesionalų iš 27 šalių. Turiningos apskritojo stalo diskusijos, plenarinės sesijos, darbas darbo grupėse, tinklaveikla (networking) leido geriau susipažinti su pameistrystės sistemomis Europoje, suteikė galimybių užmegzti bendradarbiavimo ryšius. Ši patirtis bus labai naudinga įgyvendinant Erasmus+ mobilumo veiklas, sustiprins partnerystę tarp pameistrystės programas teikiančių organizacijų Europoje, leis geriau pasiruošti bendradarbiavimui su įmonėmis, išplėsti darbo praktikų galimybes užsienyje.

Renginį atidarė Prancūzijos švietimo ir profesinio mokymo ministrė Carole Grandjean ir Erasmus+ France agentūros direktorė Nelly Fesseau, kurios akcentavo pameistrių mobilumo svarbą Europoje. Vėliau vyko apskritojo stalo diskusija, kurioje dalyvavo ministrė ir agentūros direktorė, taip pat Europos Parlamento narys Sandro Gozi, Euro App Mobility prezidentas Jeanas Arthuisas ir Prekybos ir amatų rūmų narys Gérardas Bobieras. Diskusijoje buvo gvildenamos šios temos ir klausimai: pameistrystės mobilumų problemos, ateities perspektyvos, Europos ir nacionalinio masto tikslai skatinti, didinti pameistrių mobilumą. Kitoje apskritojo stalo diskusijoje, kurioje dalyvavo Nelly Fesseau, Erasmus+ France agentūros direktorė, Klausas Fahle, nacionalinės Vokietijos Erasmus+ agentūros direktorius, Peteris Grønnegårdas, nacionalinės Danijos Erasmus+ agentūros direktorius, Rachelas Bécuwe, atstovė iš Darbo ir užimtumo ministerijos, Miackaelas Teutschas, Europos Komisijos švietimo, jaunimo, sporto ir kultūros skyriaus vadovas, buvo aptariama veiklos dinamika ir perspektyvos, kaip skatinti pameistrių mobilumą. Po diskusijų Vincentas Josephas ir Romainas Pigeaudas skaitė turiningą ir įdomų pranešimą apie pameistrystės schemas Europos šalyse. Antroje programos dalyje dalyviai turėjo galimybę per tinklaveiklą užmegzti ryšius su kitais profesinio mokymo teikėjais, organizacijomis, dalytis patirtimi, pateikti rūpimus klausimus, ieškoti partnerių, užmegzti partnerystes. 

Antrą seminaro dieną plenariniame susitikime pristatytas pranešimas „Pameistrystės mobilumo akcininkų mokymai“. Susanne Klimmer kalbėjo apie pameistrystės mokymų ypatumus Austrijoje, aptarė apribojimus, iššūkius, su kuriais susiduria įmonės. Euro App Mobility atstovės Melanie Gauthy ir Paola Bolognni skaitė pranešimus apie mobilumo koordinatorių / darbuotojų vaidmenį mokymo įstaigose, pristatė Mona projekto iniciatyvas. Po plenarinės sesijos vyko darbas įvairiose darbo grupėse ir tinklaveikla. Pasiskirstę į darbo grupes dalyviai turėjo galimybę pasidalyti gerosios praktikos pavyzdžiais, kaip paruošti pameistrius mobilumams. Dalyviai darbo grupėse aktyviai diskutavo, analizavo, aptarė įvairias situacijas, kaip įtraukti įmones į pameistrystės mobilumus, kaip jas paruošti, palaikyti, skatinti. Taip pat vyko seminaras „Ilgalaikis mobilumas“, kurio metu darbo grupėse buvo apžvelgtos ilgos trukmės mobilumų galimybės bei kliūtys, su kuriomis susiduriama siekiant padidinti mobilumo trukmę. 

Trečią seminaro dieną pristatyta tema „Partnerių paieška“, aptartos pameistrių mobilumo kliūtys, esami paieškos įrankiai, tinklai. Dalyviai supažindinti su kuriama skaitmenine platforma, kuria siekiama sukurti Europos mokymosi erdvę, suteikti galimybę mokymo paslaugų teikėjams bendradarbiauti ir pasinaudoti vieni kitų darbo rinkos galimybėmis bei gerąja patirtimi. Aptariant platformos galimybes ir darbo grupei aktyviai diskutuojant ir dalijantis patirtimi, buvo suformuluotos įžvalgos dėl jos tobulinimo.  

Labai svarbi veikla, vykusi visas dienas TBV metu, buvo tinklaveikla. Kiekvieną dieną dalyviai bendravo prie atskiro apskritojo stalo su pasirinktu dalyviu, siekdami rasti naujus partnerius, užmegzti ryšius, pažintis, plėtoti ir palaikyti partnerystę su bendradarbiauti suinteresuotais dalyviais plėtojant mobilumus profesiniame sektoriuje.

Aktyvi veikla vyko ne tik TBV metu, bet ir ruošiantis jam. Siekiant geresnio bendradarbiavimo tinkų sukūrimo ir sklandesnės partnerių paieškos bei programos tvarkaraščio valdymo, seminaro dalyviams buvo sukurta atskira platforma, kurioje buvo suteikta galimybė užsiregistruoti į seminarus darbo grupėse, matyti programą, peržiūrėti informaciją apie dalyvius bei iš anksto atlikti potencialių partnerių paiešką ir  suplanuoti bei organizuoti susitikimus, pateikti užklausas dėl darbo tinkle ir paskirti laiką.  

Renginio metu įgyta svarbi patirtis, kuri pritaikyta organizuojant pirmas pameistrystes centre, užmegztos naujos pažintys ir bendradarbiavimo partnerystės, išplėsta partnerių geografinė teritorija, rasti nauji partneriai šalyse, kuriose jų neturėjome: Norvegijoje, Danijoje, Austrijoje. Sustiprinti centro tarptautiniai ryšiai ir patobulintos darbuotojo kompetencijos prisidės prie  profesinio mokymo kokybės gerinimo. 

 

Straipsnio autorė – Plėtros (vystymo) skyriaus vedėja Diana Žibortaitė
Nuotraukos nacionalinės Prancūzijos Erasmus+ agentūros

  atvira informavimo konsultavimo orientavimo sistema      

Išsaugoti
Sausainiukų nustatymai
Naudojame slapukus siekdami užtikrinti, kad mūsų svetainėje gautumėte geriausią patirtį. Jei atsisakysite slapukų naudojimo, ši svetainė gali neveikti taip, kaip tikėtasi.
Sutinku
Nesutinku
Plačiau
Statistikos slapukai
Google Analytics
Sutinku
Nesutinku
Funkciniai slapukai
Cloudflare
Sutinku
Nesutinku
Adform
Sutinku
Nesutinku