Versija neįgaliesiems Puslapio struktūra  

COVID-19 atvejų skaičius mūsų šalyje didėja, todėl reikia nepamiršti saugoti savęs ir aplinkinių tiek mokykloje, tiek už jos ribų. Nors per šį laikotarpį jau spėjome įsidėmėti pagrindines apsaugos priemones, tačiau atsarga gėdos nedaro. Apačioje apibendrintai pateiksime oficialias Sveikatos Apsaugos Ministerijos (SAM) ir Pasaulinės Sveikatos Organizacijos (PSO)  nurodytas rekomendacijas, skirtas apsisaugoti nuo viruso. 

Saugus atstumas. Išlaikykite ne mažesnį nei 2 metrų atstumą nuo aplinkinių, taip sumažinsite riziką užsikrėsti infekcija. 

Kaukė. Viešose uždarose vietose nosį̨ ir burną dengiančių̨ apsaugos priemonių̨ dėvėjimas yra privalomas. Nepamirškite, kaip taisyklingai dėvėti kaukę:

  • Dezinfekuokite ar nusiplaukite rankas prieš užsidedant ir nusiėmus kaukę.
  • Įsitikinkite, kad kaukė dengia jūsų nosį, burną ir kaklą.
  • Dėvėdami kaukę, nelieskite jos rankomis.
  • Pakeiskite kaukę nauja kuomet dėvima tampa drėgna.
  • Vienkartinių kaukių pakartotinai nenaudokite, panaudotas po kiekvieno naudojimo išmeskite. 

Pasak Pasaulio Sveikatos Organizacijos (2020), iš apsaugos priemonių rinktis dėvėti medicininę kaukę rekomenduojama, jei: 

  • Esate vyresnis nei 60 m.
  • Sergate lėtinėmis ligomis.
  • Skundžiatės prasta savijauta.
  • Rūpinatės sergančiu asmeniu.

Asmeninė higiena. Laikykitės kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėkite ar čiaudėkite prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę). Kuo dažniau plaukite rankas su muilu ir vandeniu, rankas muiluojant ne trumpiau nei 20 sek. Jei nėra galimybės nusiplauti rankų, naudokite dezinfekavimo priemones. Venkite liesti veidą̨, akis, nosį̨, burną neplautomis rankomis.

 

Aplinkos higiena. Dažnai vėdinkite patalpas, ypač̌ tas, kuriose būna didesnis srautas skirtingų asmenų̨, pvz., kabinetuose. Kasdien valykite dažnai naudojamus paviršius, pvz., durų rankenas, elektros jungiklius ir kt. Valykite įprastu muilu ar įprastiniais paviršiams skirtais valikliais.

Rūkymas. Rūkantys asmenys patiria didesnę COVID-19 užsikrėtimo riziką dėl fizinio kontakto tarp lūpų ir pirštų. Taip pat jie dažniausiai serga sunkesnėmis ligos formomis. Šiuo laikotarpiu rekomenduojama atsisakyti šio žalingo įpročio arba bent jau jį sumažinti. PSO nurodo keletą patarimų, padedančių mesti rūkyti: kiek įmanoma ilgiau atidėliokite rūkymo pertraukėles, padarykite 10 gilių ir ilgų įkvėpimų ir iškvėpimų, išgerkite vandens, nukreipkite dėmesį į kokią nors kitą jums malonią veiklą. Daugiau patarimų galite rasti paspaudę ant šios nuorodos: http://nerukysiu.lt/kaip-iveikti-rukymo-bada/ 

Reikalavimų po artimo sąlyčio su sergančiuoju COVID-19 laikymasis: 

  •  Izoliuokitės namuose ar kitoje gyvenamojoje vietoje 14 dienų̨ po paskutinės sąlyčio dienos. 
  •  Griežtai laikykitės izoliavimo taisyklių̨ visą izoliavimo laikotarpį.
  •  Jei izoliavimo laikotarpiu pasireiškia bent vienas iš̌ ūmios virusinės kvėpavimo takų infekcijos požymių̨ (karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.), nedelsiant skambinkite į Karštąją̨ koronaviruso liniją telefono numeriu 1808, pateikite susirgimo aplinkybes (turėtą̨ sąlytį̨ su sergančiuoju) ir vykdykite medikų rekomendacijas. 
  •  Jei per 14 d. nuo paskutinės sąlyčio dienos neatsiranda simptomų, asmuo nebelaikomas turinčiu susirgimo riziką ir galima grįžti į įprastą̨ gyvenimo režimą̨. 

 Dėl pasaulinės pandemijos mūsų kasdienybėje atsirado nemažai pokyčių. Natūralu, kad dėl šių pokyčių galimai kilo įvairios emocijos. Nepamirškite, kad šiuo metu itin svarbu rūpintis ne tik savo fizine, bet ir psichologine sveikata. Apačioje yra pateikta keletas patarimų, kaip tai galite padaryti.

Pasaulio Sveikatos Organizacija taip pat rekomenduoja laikytis įprastos rutinos:

  • Stenkitės rytais keltis ir vakare eiti miegoti tuo pačiu laiku.
  • Reguliariai ir sveikai maitinkitės.
  • Reguliariai mankštinkitės.
  • Planuokite savo laiką – kasdien skirkite laiko darbui ir poilsiui.
  • Skirkite laiko veiklai, kuri Jums teikia malonumą.

Stebėkite kiek laiko praleidžiate prie išmaniojo telefono ir kompiuterio ekrano. Darykite reguliarias pertraukas, skirtas pailsėti nuo žiūrėjimo į ekranus. 

Kompiuteriniai žaidimai gali būti puikus būdas atsipalaiduoti, tačiau praleidžiant daug laiko namuose kyla pavojus per daug laiko praleisti virtualioje erdvėje. Stenkitės palaikyti balansą ir savo rutinoje skirti laiko ne virtualiems laisvalaikio praleidimo būdams.

Dalinkitės pozityviomis žinutėmis socialinėje erdvėje. Jei turite galimybę, padėkite aplinkiniams, pvz., pasiūlykite nupirkti maisto produktų, medikamentų rizikos grupei priskirtiems žmonėms. Pagalba ir dalijimasis pozityvu su aplinkiniais gali mums patiems padėti palaikyti optimizmą sunkiu laikotarpiu.

Baimė yra natūrali reakcija į neapibrėžtumą ir nežinią, tačiau kartais ji gali būti išreiškiama būdais, kurie skaudina kitą žmogų. Svarbu nepamiršti būti tolerantiškiems kitų atžvilgiu ir nediskriminuoti aplinkinių dėl savo baimės apsikrėsti. Nediskriminuokite žmonių, kurie jūsų atžvilgiu gali būti apsikrėtę. Rodykite pagarbą ir dėkingumą sveikatos priežiūros specialistams. Virusas paveikė žmones iš daugelio šalių, nepriskirkite jo konkrečiai tautai ar žmonių grupei. Neleiskite baimei paveikti Jūsų požiūrio į aplinkinius ir saugokite ne tik save, bet ir kitus. 

Jei jums reikalinga emocinė parama, galite skambinti į emocinės paramos liniją telefono numeriu 1808 arba rinktis iš kitų emocinės paramos linijų nurodytų apačioje.

Literatūros šaltiniai:

1) Lietuvos Respublikos Sveikatos Apsaugos Ministerija (2020). Rekomendacijos gyventojams dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) prevencinių priemonių. Žiūrėta: https://sam.lrv.lt/uploads/sam/documents/files/2020-08-10_rekomendacijos_gyventojams%20(002).pdf

2) World Health Organization (2020). Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public. Žiūrėta internete: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

3) World Health Organization (2020). Looking after our mental health. Žiūrėta internete: https://www.who.int/campaigns/connecting-the-world-to-combat-coronavirus/healthyathome/healthyathome---mental-health

4) Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija (2020). Emocinė ir psichologinė pagalba. Žiūrėta internete: https://socmin.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/socialine-integracija/emocine-ir-psichologine-pagalba

 

  atvira informavimo konsultavimo orientavimo sistema      

Išsaugoti
Sausainiukų nustatymai
Naudojame slapukus siekdami užtikrinti, kad mūsų svetainėje gautumėte geriausią patirtį. Jei atsisakysite slapukų naudojimo, ši svetainė gali neveikti taip, kaip tikėtasi.
Sutinku
Nesutinku
Plačiau
Statistikos slapukai
Google Analytics
Sutinku
Nesutinku
Funkciniai slapukai
Cloudflare
Sutinku
Nesutinku
Adform
Sutinku
Nesutinku