Versija neįgaliesiems Puslapio struktūra  

Informacija dėl azartinių lošimo organizatorių skelbimo

Azartinis lošimas – tai toks žaidimas arba abipusės lažybos pagal nustatytą reglamentą̨, kurių dalyviai, siekdami piniginio laimėjimo, savo noru rizikuoja netekti įmokėtos sumos, o laimėjimą̨ arba pralaimėjimą̨ lemia atsitiktinumas, kokio nors įvykio arba sporto varžybų̨ rezultatas. 

Kas būdinga azartiniams lošimams?

  1. Azartiniame lošime privalomas koks nors materialus atlygis.
  2. Rezultatas yra visiškai atsitiktinis įvykis.
  3. Rezultatui neturi įtakos nei lošiančiojo žinios, nei įgūdžiai.

Pagal įsitraukimą ir patiriamos žalos lygį lošėjai skirstomi į kelias grupes:

Socialiniai lošėjai – dauguma lošiančių suaugusiųjų̨, kuriems lošimas yra pramogos forma, nekelianti pasekmių̨. 

Profesionalūs lošėjai – lošėjai, išsiskiriantys iš probleminių ar patologinių lošėjų̨ geresniu impulsų valdymu, psichologiniu stabilumu ir geresniais streso įveikos įgūdžiais, leidžiančiais jiems nedaryti tipinių lošėjų̨ mąstymo klaidų ir be reikalo nerizikuoti. 

Rizikos grupė arba probleminiai lošėjai – lošėjai, kurie lošia, nepaisydami lošimo daromos žalos savo gyvenimui. Lošimas pakeičia kitokio pobūdžio laisvalaikį, jam paskiriama didelė dalis laisvalaikiui skirtų finansų.

Patologiniai lošėjai – kaip ir kitų priklausomybių atveju, tai asmenys, neatsisakantys žalingos veiklos, nepaisant neigiamų jos pasekmių.

Azartiniai lošimai yra suaugusiems skirta pramogų forma, kuri tam tikriems asmenims gali sukelti labai rimtų pasekmių psichikos sveikatai. Nors dažniausiai problemų dėl azartinių lošimų turi 18–40 metų vyrai, tačiau jų pasitaiko ir tarp paauglių. Remiantis pasaulyje atliekamais moksliniais tyrimais, pastebėta, kad nepilnamečiai yra labiau linkę elgtis impulsyviai, greičiau įsitraukti į žalingas veiklas, jie yra labiau paveikūs lošimų reklamai nei suaugę asmenys. Dėl šios priežasties Švietimo, mokslo ir sporto ministerija rekomenduoja neskelbti lošimų organizatorių prekių ženklų ugdymo įstaigose (nedėvėti lošimų organizatorių reklamuojančios aprangos ir atributikos bei kitaip nereklamuoti azartinių lošimų). 

Literatūros šaltiniai:
Bulotaitė L., Mackevič O. (2022). Azartinių lošimų prevencija: metodinė priemonė, skirta bendrojo ugdymo mokyklų klasės vadovams, švietimo pagalbos specialistams ir mokytojams. Nacionalinė švietimo agentūra.

  atvira informavimo konsultavimo orientavimo sistema      

Išsaugoti
Sausainiukų nustatymai
Naudojame slapukus siekdami užtikrinti, kad mūsų svetainėje gautumėte geriausią patirtį. Jei atsisakysite slapukų naudojimo, ši svetainė gali neveikti taip, kaip tikėtasi.
Sutinku
Nesutinku
Plačiau
Statistikos slapukai
Google Analytics
Sutinku
Nesutinku
Funkciniai slapukai
Cloudflare
Sutinku
Nesutinku
Adform
Sutinku
Nesutinku