Versija neįgaliesiems Puslapio struktūra  

Prekybos žmonėmis prevencija

Prekyba žmonėmis – žmonių verbavimas, pervežimas, perdavimas, slėpimas ar jų priėmimas gąsdinant, panaudojant jėgą ar kitas prievartos, apgaulės formas, piktnaudžiaujant padėtimi ar pažeidžiamumu arba mokant, priimant pinigus ar kitą naudą tam, kad būtų gautas kito tą žmogų kontroliuojančio asmens sutikimas siekiant išnaudoti. Tai yra nelegali ir nusikalstama veikla visose pasaulio šalyse.

Lietuvoje populiariausi verbavimo būdai – pažadai, apgaulė, įklampinimas į skolas – realias ar menamas, o išvykus iš šalies, „švelnus“ elgesys pasikeičia į tiesioginius gąsdinimus ar net fizinį smurtą. 

Verbavimo būdai Lietuvoje gali būti: 

  • „Gero, padoraus“ darbo pažadai;
  • Siūlant didelius atlyginimus (pvz., 1000–2000 eurų per savaitę);
  • Siūlant „gražų ir lengvą“ gyvenimą, „pasidairyti po pasaulį“;
  • Pasinaudojant asmenų pažeidžiamumu: siūlant draugystę, meilę, įgaunant pasitikėjimą; vaikams siūlant užsidirbti, turėti savų pinigų;
  • Įstumiant į skolas, ypač asmenis iš sudėtingų, sunkiai besiverčiančių, socialinei rizikos grupei priskiriamų šeimų (nuperkant kokių nors gražių mažmožių, suteikiant nedidelių paslaugų ar paskolų) ir po to verčiant atidirbti, nes nesugeba grąžinti skolos;
  • Primetant menamas skolas: bandoma įteigti, kad renkant informaciją, ieškant darbo, tvarkant dokumentus jau  investuota tam tikra suma (dažnai labai didelė) ir todėl asmuo privalo atidirbti;
  • Šantažas ir gąsdinimai dėl esą netinkamo elgesio, tam tikrų nusikalstamoms priskiriamų veikų.

 

Kontaktai, kur galite kreiptis, jei nukentėjote nuo prekeivių žmonėmis arba įtariate, kad jumis ar jūsų artimaisiais ketina ar ketino pasinaudoti:

  • Nesvarbu, kurioje šalyje būtumėte, pagalbos visų pirma reiktų kreiptis į policiją arba skambinti visoje ES veikiančiu pagalbos numeriu 112.
  • Konsultuotis su Tarptautinės migracijos organizacijos  specialistais telefonu 870077887 arba anonimiškai užduoti klausimus internete adresu http://prekybazmonemis.lt/klausimo-forma/
  • Kreiptis į artimiausią teisėsaugos instituciją arba Lietuvos kriminalinės policijos biuro Prekybos žmonėmis tyrimo skyrių tel. +370 527 19901 arba el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
  • VISĄ PARĄ veikia Lietuvos Caritas programos SOS numeris +370 679 61617, skirtas konsultuoti, patarti ir informuoti nukentėjusius nuo įvairių prekybos žmonėmis formų, prostitucijos, seksualinės prievartos, pabėgusius nepilnamečius. Šiuo numeriu skambinti kviečiame įtariant apie galimą išnaudojimo, smurto ar apgavystės atvejį. Lietuvos Caritas specialistų komanda yra pasiruošusi padėti tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.
  • Dingusių žmonių šeimų paramos centras – galima kreiptis telefonu +3705 248 3373.

 

  • Pasitikrink, ar darbą užsienyje siūlanti firma yra legali. Kompanijų, turinčių licenciją įdarbinti lietuvius užsienyje, sąrašą galima rasti internete adresu www.ldb.lt
  • Daugiau informacijos apie prekybą žmonėmis galima rasti internete adresu http://prekybazmonemis.lt 

 


Svarbu: visa informacija, kurią pateiksite pagalbą teikiančioms organizacijoms, yra laikoma konfidencialia ir be asmens sutikimo neperduodama policijos pareigūnams. Pareigūnai be asmens sutikimo jokiems tretiesiems asmenims informacijos neperduoda.

  atvira informavimo konsultavimo orientavimo sistema      

Išsaugoti
Sausainiukų nustatymai
Naudojame slapukus siekdami užtikrinti, kad mūsų svetainėje gautumėte geriausią patirtį. Jei atsisakysite slapukų naudojimo, ši svetainė gali neveikti taip, kaip tikėtasi.
Sutinku
Nesutinku
Plačiau
Statistikos slapukai
Google Analytics
Sutinku
Nesutinku
Funkciniai slapukai
Cloudflare
Sutinku
Nesutinku
Adform
Sutinku
Nesutinku