Versija neįgaliesiems Puslapio struktūra  

Globalaus švietimo savaitė

Lapkričio 18–24 d. Lietuvoje ir visoje Europoje rengiama 21-oji kasmetinė Globalaus švietimo savaitė. Tai informacinė socialinė kampanija, kviečianti mokyklų bendruomenes atkreipti dėmesį į šių dienų aktualijas: skurdo, nelygybės, vartojimo mažinimą, klimato kaitos sustabdymą.

Savaitės renginius Europos šalyse inicijuojantis Šiaurės-Pietų centras prie Europos Tarybos šiais metais daugiausiai dėmesio skiria klimato kaitai, tad 2019 m. renginių tema „Paskutinis klimato šauksmas!“.

Globalaus švietimo savaitės renginius Lietuvoje organizuoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kartu su Lietuvos vaikų ir jaunimo centru. Mokyklose, būreliuose, darželiuose kviečiame su vaikais kalbėtis apie kasdieninius mūsų įpročius, gyvenimo būdą, įsivaizduojamą ateitį ir būdus ją keisti. Vaikams ir jaunuoliams rengiama Globalaus švietimo iššūkių savaitė, meninės raiškos konkursas „Klimato kaitos atspindžiai“ ir „Veiksmo diena“.

Globalaus švietimo iššūkių savaitė kviečia mokytojus ir mokinius visą savaitę arba ir kasdien prisiimti bent po vieną, kaskart vis kitą, iššūkį, pvz., atsisakyti telefono, mėsos, popieriaus ar plastiko, surengti augalų sodinimo, pamokų be vadovėlių ar pamokų be kėdžių dienas. Tai skatins daugiau laiko skirti gyvam bendravimui, sveikai mitybai, judėjimui, atsisakyti perteklinio vartojimo.

Meninės raiškos konkursas „Klimato kaitos atspindžiai“ turėtų patraukti tuos mokinius, kurie ieško naujų, įdomių būdų kalbėti apie klimato kaitą. Pasirinkę vieną iš dviejų temų „Tada ir dabar“ ir „Jei Žemė būtų žmogus“ mokiniai kviečiami fiksuoti savo mintis, pastebėjimus nuotraukose, vaizdo įrašuose, muzikos, poezijos, prozos kūriniuose, piešiniuose ar plakatuose.

Keliose šalies mokyklose bus rengiama „Veiksmo diena“. Tai renginių ciklas, per kurį draugiškų aplinkai verslų atstovai, lektoriai mokyklose skaitys pranešimus, rengs kūrybines dirbtuves.

Daugiau informacijos ir registracija www.lvjc.lt/globalaus-svietimo-savaite-2019/.

Kontaktai pasiteirauti: Jolanta Markevičienė, Globalaus švietimo savaitės renginių organizatorė, tel. (8 5) 272 5319, 8 687 69703, el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Apie Globalaus švietimo savaitę 2019

2019 m. lapkričio 18–24 d. visoje Europoje vyks Šiaurės-Pietų centro prie Europos Tarybos inicijuojama jau 21-oji kasmetinė Globalaus švietimo savaitė Paskutinis klimato šauksmas!, kviečianti propaguoti darnų gyvenimo stilių ir kalbėti apie 17-a Jungtinių Tautų patvirtintų darnaus vystymosi tikslų (DVT). DVT siekiama iki 2030 panaikinti skurdą, sumažinti visokeriopą nelygybę bei sustabdyti klimato kaitos procesus.

Globalaus švietimo savaitė – puiki proga dar kartą pagalvoti apie mūsų įpročius, pasirinktą gyvenimo būdą ir vartojimą, atrasti naujų švietimo ir socializacijos formų.

Šių metų tema ragina susimąstyti apie tai, ką mes veikiame kiekvieną dieną, kaip įsivaizduojame ateitį ir ar galime ją keisti.

Nacionalinis Globalaus švietimo savaitės koordinatorius Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir veiklų organizatorius Lietuvos vaikų ir jaunimo centras kviečia jungtis prie savaitės renginių ir dalyvauti šiuose renginiuose ir konkursuose:

  • Daugiau informacijos apie konkursus – nuostatuose (prie kiekvieno konkurso)
  • Konkursinių darbų lauksime iki lapkričio mėn. 29 d. el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
  • Didesnės apimties darbus siųskite per www.wetransfer.com kaip gavėją nurodydami el.paštą Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
  • Daugiau informacijos –  Darnios Mokyklos komanda, tel. (8 5) 272 53 22, el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., www.lvjc.lt

 

Konkursas IŠŠŪKIŲ SAVAITĖ

 

Šiame konkurse dalyvauti verta, jei ieškote naujų, įdomių, aktyvių būdų:

  •  kalbėtis su moksleiviais apie globalius pasaulio iššūkius,
  • prisidėti prie planetos išsaugojimo.

Kviečiame Jus prisidėti prie lapkričio 18–24 d. organizuojamų iššūkių dienų.

Iš 7 galimų variantų siūlome pasirinkti 5 (1 iššūkis = 1 diena):

1. Diena be telefono

  • Skirta paskatinti moksleivius/mokyklos bendruomenę daugiau laiko skirti gyvam bendravimui, skatinti ieškoti būdų kaip išsiversti be mobiliojo telefono, kas padėtų formuoti suvokimą, kad nėra būtinybės nuolat naudotis mobiliuoju telefonu.
  • Visų pamokų ir pertraukų metu nebūtų galima naudotis mobiliaisiais telefonais.

2. Diena be mėsos



  • Diena skirta supažindinti moksleivius su pertekliniu mėsos suvartojimu pasaulyje, papasakoti apie mėsos sumažinimo mitybos racione naudą sveikatai ir savijautai.
  • Mokyklos valgykla pateiktų meniu be mėsos.

3. Diena be popieriaus



  • Skirta supažindinti moksleivius su popieriaus sunaudojimo problema, bei pasekmėmis gamtai.
  • Organizuoti pamokas be popierinių užrašų ir vadovėlių.

4. Diena augalų sodinimui

  • Šią dieną reikėtų kalbėti apie tai kaip augmenija nukenčia nuo žmonių veiksmų.
  • Užduotis - pasodinti naujų augalų klasėje ir/ar lauke.

5. Diena be pirkinių



  • Skirta skatinti suvokimą, kad kiekvienas naujas pirkinys prisideda prie vienos iš didžiausių problemų, kurios kyla globaliam aplinkosaugos valdymui  – vartojimo.
  • Šią dieną nieko nepirkti.

6. Diena be plastiko

  • Šią dieną reikėtų moksleivius supažindinti/jiems priminti plastiko sukeliamas problemas planetai.
  • Nevartoti gėrimų iš plastikinių buteliukų.

7. Diena pamokoms be kėdžių/nesėdint

  • Diena skirta akcentuoti judėjimo svarbą sveikatai ir savijautai.
  • Pamokų metu visiškai nesėdėti.

Kaip dalyvauti?

  • Surenkite moksleiviams įvadinę pamoką apie Iššūkių savaitę – jos prasmę, eigą.
  • 5 savaitės dienas organizuokite po 1 iššūkį per dieną.
  • Fiksuokite savo įspūdžius, dalinkitės įspūdžiais, sėkmėmis, pamokomis čia
    • Nepamirškite nurodyti mokyklą klasę, mokytojo vardą, dalyvių skaičių, 5 iššūkių temas ir naudotą metodiką bei įkelkite bent po 1iliustruojančią nuotrauką.
  • 3 aktyviausiai/kūribiškiausiai iššūkį priėmusių mokyklų laukia prizai ;), visų kitų –  padėkos.

  atvira informavimo konsultavimo orientavimo sistema      

Išsaugoti
Sausainiukų nustatymai
Naudojame slapukus siekdami užtikrinti, kad mūsų svetainėje gautumėte geriausią patirtį. Jei atsisakysite slapukų naudojimo, ši svetainė gali neveikti taip, kaip tikėtasi.
Sutinku
Nesutinku
Plačiau
Statistikos slapukai
Google Analytics
Sutinku
Nesutinku
Funkciniai slapukai
Cloudflare
Sutinku
Nesutinku
Adform
Sutinku
Nesutinku